- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 13 listopada 2022
Kkwabaegi - Zakręcone koreańskie pączki
Tłusty czwartek jest tuż za rogiem. Jeśli szukacie nietypowych pączków, mogą Was skusić koreańskie pączki o dziwnie brzmiącej nazwie kkwabaegi. Pączki te są wyjątkowe ze względu na swój kształt. Skręcone węzły sprawiają, że wyglądają bardzo uroczo. Nie są wypełnione żadnym nadzieniem, ale świetnie smakują polane cynamonem i cukrem. Pączki te najlepiej smakują po usmażeniu.
KKWABAEGI - KOREAŃSKIE PĄCZKI
(przepis na 16 sztuk).
-
3 szklanki mąki (400g),
-
2 czubate łyżeczki masła (40g),
-
7g suszonych drożdży (lub 25, g świeżych),
-
3 łyżki cukru,
-
1 litr lekko ciepłego mleka (250ml),
-
1 jajko,
-
olej do smażenia
Aby pokryć:
-
4 Łyżki stołowe Cukru,
-
1/2 łyżeczki cynamonu
W rondelku rozpuścić masło. Wymieszaj razem masło, mleko, cukier, jajko i drożdże. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
Dodaj mąkę do dużej miski. Dopraw solą. Wymieszaj wszystko razem za pomocą łyżki. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem wyposażonym w końcówki haków do ciasta drożdżowego przez 5 minut, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryj miskę z ciastem i pozwól mu wyrosnąć na okres od 1 do 1,5 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieć ciasto, a następnie wyłóż je na posypany mąką blat. Podziel je na 16 równych porcji (po około 50g). Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować rękami na cienki wałek o długości 25 cm. Dłońmi skręć wałek z ciasta jedną ręką do drugiej. Połącz końce rulonu i skręć powstałą pętlę jeszcze 3-4 razy. Kontynuuj skręcanie pączków.
Pozostaw pączki do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie delikatnie odwróć je na drugą stronę i pozwól im wyrosnąć przez kolejne 10-15 minut.
Rozgrzej olej w dużym rondlu lub na patelni. Wrzuć niewielką ilość ciasta do oleju. Powinno natychmiast wypłynąć na powierzchnię i możesz rozpocząć smażenie. Umieść 3-4 pączki w oleju. Pozwól im unosić się na powierzchni i smaż z obu stron na oleju do uzyskania złotego koloru. 180 stopni to idealna temperatura do smażenia. Zbyt niska temperatura może spowodować, że pączki nie wchłoną tłuszczu. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że pączki nie będą wystarczająco brązowe z wierzchu, a środek pozostanie surowy.
Usuń nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków i umieść je na papierowych ręcznikach do odsączenia. Następnie, gdy są jeszcze ciepłe, posypać cukrem z cynamonem.
PRZEPIS THERMOMIX
Masło w misce, podgrzewać przez 3 minuty/70°C/obr. 1.
Wymieszaj mleko, jajko, cukier i drożdże 20 sek/rpm. 3. Mieszać przez 10 minut. Do miski dodać mąkę i sól, następnie wyrabiać ciasto przez 3 minuty.
Pozwól, aby ciasto wyrosło w misce przez około 1 godzinę. Następnie, użyj kopystki do zgarnięcia ciasta na dno miski i kontynuuj wyrabianie przez 2 minuty.
Ciasna Ciasto dzielimy na 16 równych porcji (około 50g każda) i układamy na posypanej mąką powierzchni. Każdy kawałek ciasta należy zwinąć rękami, aby uformować cienki wałek o długości około 25 cm. Za pomocą dłoni skręć rolkę z ciasta jedną ręką w kierunku drugiej. Połącz końce rulonu i skręć powstałą pętlę jeszcze 3-4 razy. Kontynuuj skręcanie pączków.
Pączki Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie delikatnie odwróć je na drugą stronę i pozwól im wyrosnąć przez kolejne 10-15 minut.
Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni. Dodaj niewielką ilość ciasta do oleju. Powinno natychmiast wypłynąć na powierzchnię i być gotowe do smażenia. Umieść 3-4 pączki w oleju. Pozwól im unosić się na powierzchni i smaż z obu stron na złoty kolor. Idealna temperatura smażenia powinna wynosić 180 stopni. Zbyt niska temperatura może spowodować, że pączki nie wchłoną tłuszczu. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że pączki nie będą wystarczająco brązowe z wierzchu, pozostawiając środek surowy. Wnętrze nie zmieni się.
Smażenie - Odsącz pączki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Następnie jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze. Jeszcze ciepłe można doprawić cynamonem i cukrem.