- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 9 listopada 2022
Makaron stir-fry z teriyaki, kapustą pak choi i wołowiną
Dania stir-fry rodem z Azji są świetne na szybkie posiłki w tygodniu, lub w pracowitą sobotę. Ja tym razem zrobiłam smażony makaron z kapustą pak choi i plastrami steku wołowego. Stek możecie usmażyć jakkolwiek wolicie. To danie ma w sobie japońskie teriyaki. Można go kupić gotowy w sklepie lub zrobić samemu dodając 3 łyżki sosu sojowego do 1 łyżeczki brązowego cukru i 1 łyżeczki mirinu.
Inne ciekawe danie z wykorzystaniem sosu Teriyaki przygotowała również pani Malwinna.
MAKARON STIRFRY Z SOSEM TERIYAKI, KABANOSAMI PAK CHOI I WOŁOWINĄ
(przepis na 2 porcje)
- 1 stek wołowy o wadze ok. 250g (ja użyłam steku z rostbefu),
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków,
- 1 kapusta pak choi,
- 150 g chińskiego makaronu jajecznego,
- 1 malutka marchewka,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2-3 łyżki sosu Teriyaki,
- sól, papryka
- olej do smażenia
Stek doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju przez 2 do 4 minut na stronę w zależności od tego, jak bardzo chrupiący lubimy. Stek należy zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową. Pozwól mu "odpocząć".
Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedź makaron.
Marchewki pokroić w ukośne plastry, a paprykę w paski.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać paprykę, marchewkę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodaj kapustę pakchoi, pokrojoną w ćwiartki i smaż jeszcze przez 3 minuty. Warzywa powinny lekko zmięknąć, ale nie powinny stracić swojej chrupkości. Wymieszać z ugotowanym makaronem i gotować przez 1 minutę. Ponownie krótko wymieszać z sosem teriyaki.
Wyłożyć makaron na 2 talerze, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry stek.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024