- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 28 listopada 2022
Sałatka sezamowa z groszkiem cukrowym i marchewką.
Pierwszy zasadzony w tym roku na działce groszek cukrowy dał niespodziewanie duży plon. Zrobiłam już duże ilości do zamrażarki i będę zamieszczać na blogu serię przepisów na groszek cukrowy. Te słodkie strąki są moimi ulubionymi. Pamiętam, jak w dzieciństwie jadłam je świeżo z krzaka. Są one również popularnym składnikiem wielu kuchni azjatyckich jako danie główne, zupa lub dodatek.
Ta sałatka jest inspirowana kuchnią azjatycką. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wyjątkowy smak gotowanym na parze warzywom. Ta sałatka jest świetna na lunch lub kolację.
SAŁATKA ZE STEKU SEZAMOWEGO Z GROSZKIEM CUKROWYM, MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ
(Przepis na 2 porcje).
- 200g groszku cukrowego
- 3 marchewki,
- 1 duża, czerwona papryka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka nasion sezamu
Upraż nasiona sezamu na żaroodpornej patelni, aż lekko się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć.
Usuń łyko i odetnij ogonki od groszku cukrowego. Pokrój paprykę w długie paski. Obierz marchewki i pokrój je w grube, ukośne paski. Następnie każdy kawałek pokroić na 2-3 słupki.
W dużym rondlu umieść wodę do wysokości około 5 cm. Następnie umieść wkładkę do gotowania na parze, a potem dodaj po kolei marchewki, paprykę i groszek. Przykryj i gotuj przez 10-12 minut. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Dodaj ugotowane warzywa do miski. Skropić olejem sezamowym i sosem sojowym, a następnie dobrze wymieszać. Posypać nasionami sezamu.
THERMOMIX
Upraż nasiona sezamu na żaroodpornej patelni, aż lekko się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć.
Z Przyciąć łodygi groszku cukrowego. Pokrój paprykę w długie paski. Obierz marchewki i pokrój je w grube, ukośne paski. Następnie każdy plaster pokroić na 2-3 słupki.
Do naczynia blendera wlej 500g wody. Umieść przystawkę Varoma w dolnej części naczynia blendera. Marchew, papryka i groszek (jeden nad drugim). Gotować na parze przez 14 minut/Varoma/rev. 1 - Warzywa powinny być ugotowane do konsystencji delikatnej, czyli lekko chrupiącej.
Dodaj ugotowane warzywa do miski. Skropić olejem sezamowym i sosem sojowym, a następnie dobrze wymieszać. Posypać nasionami sezamu. Kuchnia Dalekiego Wschodu, Łatwe, Przepisy na Thermomix. Sałatki i surówki.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024