- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 24 listopada 2022
Wegetariańskie sajgonki
Kiedy pracowałam w chińskiej restauracji, nauczyłam się robić spring rollsy. Nie lubiłam tradycyjnej wersji, która miała mielone mięso i kapustę. Moja mama również narzekała, że są one ciężkostrawne. Zrobiłam więc wegetariańskie sajgonki, w których były tylko warzywa i makaron. Są pyszne i kolorowe, i są hitem wśród mojej rodziny.
Dodam, że te sajgonki robiłam na dwa sposoby. Usmażyłam je w głębokim tłuszczu lub upiekłam w piekarniku. Są twardsze, ale nie tak tłuste i kaloryczne, bo nie są nasączone tłuszczem.
SAJGONKI Z WARZYWAMI
- 10-12 arkuszy papieru ryżowego,
- 60g makaronu sojowego (nitki),
- mrożone "chińskie mieszane" warzywa,
- łyżeczka startego imbiru.
- Pół lub więcej papryczek chili,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka stołowa mąki,
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Dodaj na patelnię posiekane chili (bez pestek) i smaż przez kilka minut. Przykryj patelnię z chińską mieszanką i pozwól jej się chwilę poddusić, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje, przykryj patelnię i dodaj imbir. Farsz nie powinien zawierać więcej niż 5% wody. Spowoduje to pękanie sajgonek podczas smażenia. Pozostawić warzywa do ostygnięcia.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystarczy zalać makaron wrzątkiem i pozwolić mu chwilę odpocząć. Następnie przelej makaron zimną wodą. Dobrze odsączyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wymieszaj warzywa i dopraw solą.
Arkusze papieru ryżowego umieść na kilka sekund na talerzu z letnią, ciepłą wodą, aby zmiękły. Następnie ostrożnie ułożyć je na desce. Z każdego z nich zrobić rulonik, nadziewając brzegi. Następnie złożyć boki do środka i zwinąć. Brzegi posmarować wodą rozcieńczoną mąką i skleić. Odstawić sajgonki na talerzu na 15 minut do wyschnięcia.
Metoda 1: Smażyć sajgonki partiami w głębokim tłuszczu, aż będą lekko zarumienione i chrupiące.
Sposób 2: Umieść sajgonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Użyj pędzelka, aby posmarować sajgonki olejem. Piecz sajgonki w temperaturze 200-220 stopni przez 20-30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Podawaj ze słodkim sosem chili (jak na zdjęciu), sosem słodko-kwaśnym lub innym.
Możesz je podać z ryżem lub sałatką jako opcję obiadową.
Do wykonania sajgonek można użyć podwójnych arkuszy papieru ryżowego. Zwiększa to prawdopodobieństwo, że nie rozpadną się podczas smażenia.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 6 sierpnia 2024