- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 16 listopada 2022
Naleśniki bananowe w stylu tajskim
Trudno znaleźć inne określenie na pyszne. Wariacja na temat tradycyjnych placuszków z jabłkami (które w naszym kraju znane są jako "naleśniki", mimo że nie mają drożdży). Przepis z książeczki "Kuchnia tajska" z serii ".
NALEŚNIKI BANANOWE W STYLU TAJSKIM
- 4 duże, dojrzałe banany,
- 4 jajka,
- 1 filiżanka i 1/4 filiżanki mąki,
- 1 filiżanka i 1/4 filiżanki mleka kokosowego,
- sok z limonki.
- sól,
- cukier puder do posypywania,
- 4 łyżki stołowe bitej śmietany lub mleka kokosowego
Mąkę, sól i jajka zmiksować w blenderze. Należy zostawić w lodówce na co najmniej godzinę, aby "odpoczęło". Wyjąć i krótko ubić trzepaczką.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Z ciasta uformować małe patyczki. Smażyć z obu stron na złoty kolor (uwaga: wystarczy niewielka ilość tłuszczu). Jeśli dodasz więcej, naleśniki wchłoną go i staną się tłuste. Najlepsze są patelnie z powłoką nieprzywierającą. Naleśniki powinny być gotowane tylko przez krótki czas . ).
Odsącz zawartość z patelni i osusz na ręczniku.
Naleśniki można układać w stosy i podawać z plasterkami bananów skropionych sokiem z limonki, cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Naleśniki te są najlepsze, gdy są jedzone na gorąco od razu po przygotowaniu.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024