- Przepisy - kuchnia francuska
- 11 stycznia 2023
Szparagi i jajko poached z sosem hollandaise
Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Staram się jak mogę, by wykorzystać go jak najlepiej, jednocześnie pamiętając o trudnościach, jakie napotkałam, by je zdobyć kilka lat wstecz, gdy zaczynałam prowadzić bloga. Tym razem jednak czas na klasykę: szparagi z sosem hollandaise to połączenie wszech czasów. Połączenie tych dwóch smaków to znana kombinacja, której początki sięgają XVII wieku. Jednak jego popularność nie zmalała, co świadczy o jego wspaniałości.
Sos Hollandaise to klasyka kuchni francuskiej. Powstaje z żółtek jaj i masła, a także soku z cytryny. Jest łatwy do wykonania, ale wymaga odrobiny cierpliwości i polotu.
Sos Hollandaise świetnie komponuje się ze szparagami. Dobrze komponuje się również z jajkami sadzonymi, stekami i rybami.
Szparagi i jajka sadzone przygotowane według tego przepisu możesz podać na talerzu lub na kromkach grillowanej Ciabatty. Jeśli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, przygotuj się na to, że sos będzie Ci kapał na palce. Jednak ciabatta świetnie nadaje się do zbierania resztek sosu lub płynnego żółtka z talerza span>.
W ramach zajęć kulinarnych z Anią i Panią Malwinną przygotowałam szparagi i jajka sadzone w sosie hollandaise.
SZPARAGI Z SOSEM HOLLANDAISE I JAJKIEM SADZONYM
(przepis na 4 porcje)
sos hollandaise:
- 2 żółtka (w temperaturze pokojowej),
Jajko sadzone i szparagi
- 1 pęczek szparagów,
Sos Hollandaise: Roztopić masło i podgrzewać do uzyskania ciepła. Z powierzchni powinna zniknąć mleczna piana. Żółtka z sokiem z cytryny w temperaturze pokojowej wymieszać do uzyskania piany. Kontynuuj ubijanie, a następnie powoli dodawaj gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty.
Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Możesz ugotować szparagi na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Przekrój szparagi na pół wzdłuż i umieść w ciepłym miejscu.
Lekko opiecz kromki ciabatty na patelni grillowej.
W rondlu zagotować wodę z octem winnym i solą. Umieścić 1 jajko w małej miseczce lub spodku. Zmniejsz ogień w rondlu do średnio-niskiego i mieszaj wodę łyżką, aż pojawi się wir. Umieść jajko w środku tego wiru. Po gotowaniu przez 2,5-3 minuty, odcedzić jajko łyżką cedzakową. Pozostałe jajka ugotować osobno w ten sam sposób.
Na każdej kromce rozłożyć szparagi i 1 ugotowane jajko. Polać sosem hollandaise i posypać szczypiorkiem.
(Na podstawie przepisu z Pytania o smak).
Kuchnia francuska, Przekąski i przystawki, Vege