- Przepisy - kuchnia francuska
- 20 stycznia 2023
Rillettes z kaczki
Rillettes to rodzaj tłustego francuskiego smarowidła do chleba. Chociaż zwykle robi się je z mięsem kaczki, widziałem rillettes z innymi rodzajami mięsa ..... Daje to wiele możliwości. Zostałam zapoznana z kaczymi rillettes na weselu przyjaciółki we Francji i od razu się w nich zakochałam.
Rillettes to idealna przekąska, którą można zabrać na imprezę. To dlatego, że zawsze znajdą się ludzie, którzy uwielbiają ten rodzaj tłustego smarowidła.
Do wykonania rillettes z kaczki niezbędny jest tłuszcz z kaczki. Ja wykorzystałam tłuszcz z pieczonej kaczki, którą zrobiłam jakiś czas temu. Umieściłam go w słoiku i zamroziłam.
UDKA KACZKI
- 4 kacze nogi,
- 1 czubata łyżka soli,
- 250-300 g tłuszczu z kaczki,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 50 ml brandy (opcjonalnie; można pominąć),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 listek,
- Tymianek (najlepiej świeży
Nogi kaczki posolić ze wszystkich stron. Przykryj je folią clingową i pozwól im odpocząć w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po wyjęciu mięsa z lodówki dokładnie osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie do rondla z ciężkim dnem dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, dodać tłuszcz, wino i ewentualnie brandy. Rondel przykryć i gotować na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie prawie odchodzić od kości. Wyjąć udka i przecedzić płyn przez sitko. Poczekać, aż tłuszcz się oddzieli. Za pomocą dwóch widelców oddzielić mięso od kości. Rozdrobnione mięso należy lekko ugnieść przed umieszczeniem w naczyniach, w których będziemy podawać rillettes. W ten sposób odlać wytopiony tłuszcz. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę wytopionego tłuszczu. Posypać listkami tymianku i pozostawić do schłodzenia w lodówce.
Rillettes z kaczki mogą przetrwać w lodówce do tygodnia.
(Na podstawie przepisu z Pytania o smak).
Przekąski, przystawki i kuchnia francuska, domowa