- Przepisy - kuchnia francuska
- 7 grudnia 2022
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine, w Polsce znany również jako placek lotaryński, to chyba najbardziej znany typ. Jest on bliskim krewnym tarty. Ten placek z kruchego ciasta, wypełniony boczkiem i serem, cieszy się ogromną popularnością we Francji i Holandii. Nie trudno zauważyć, że jest wysokokaloryczny, ale też bardzo sycący. Wystarczy niewielka ilość, aby poczuć się pełnym. Quicje lorraine można jeść na ciepło lub na zimno, ale my wolimy to pierwsze.
QUICHE LORAINE
(Przepis na 4-6 porcji).
ciasto:
- 200g mąki,
- 100g masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
wypełnienie:
- 150g chudego wędzonego boczku
- 100g sera gruyere,
- 200ml śmietany 30%,
- 3 łyżki stołowe śmietany 12%,
- 2 duże jajka,
- pieprz,
- odrobina (na czubku noża)
- gałka muszkatołowa,
- sól, jeśli trzeba
Masło i mąkę połączyć na desce. Wymieszać ze sobą żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię. Schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 21-22 cm. Za pomocą widelca nakłuj dno. Formę i ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Boczek pokrój w drobną kostkę, a następnie zrumień go na patelni bez tłuszczu. 1/3 sera pokroić na małe kawałki, a resztę zetrzeć na tarce.
Połączyć serek śmietankowy i jajka. Doprawić solą (dużo), gałką i odrobiną soli (boczek i ser są bardzo słone i>
Na zapieczonym spodzie rozłożyć boczek i pokrojony w kostkę ser. Całość posypać masą jajeczno-śmietanową. Piecz przez kolejne 25 minut w temperaturze 200°C, aż masa będzie złotobrązowa. Przed pokrojeniem pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.
Najlepiej podawać z lekką sałatką.