- Przepisy - kuchnia francuska
- 24 stycznia 2023
Naleśniki bretońskie
Galette to połączenie słodkiego, rustykalnego ciasta z plackiem z mąki gryczanej. Może być podawane z różnymi wytrawnymi nadzieniami. Danie to wywodzi się z Bretanii, najbardziej wysuniętego na zachód regionu Francji. Jest jednak popularne w całym kraju. Naleśniki można wypełnić dowolną kombinacją żółtych serów i wędlin. Ricotta, wędzony łosoś i ricotta to popularne opcje. Galette complete to naleśnik wypełniony serem, jajkiem i szynką. Oryginalny przepis mówi, że jajko powinno być usmażone bezpośrednio na patelni. Muszę jednak przyznać, że białko jajka nie chciało się odpowiednio ułożyć, mimo że zmniejszyłam temperaturę do prawie zera. Po nieudanej próbie postanowiłam jednak oszukać i usmażyć jajka osobno na patelni.
Te naleśniki są pyszne i bardzo sycące. W przyszłości będę próbować innych nadzień :)
BRETOŃSKIE PENCAKES
(przepis na 4 sztuki).
- 2/3 filiżanki mąki gryczanej.
- 1/3 szklanki Mąka pełnoziarnista,
- 2 jajka,
- 1 Cup Cider,
- 1/2 Cup Milk,
- sól,
- masło klarowane do smażenia
dodatki:
- 4 jajka,
- 8 plasterków szynki,
- 150g sera żółtego (taki emmentaler),
- świeży mielony pieprz
Połączyć mąki, jajka cydr, mleko, sól, aby powstało ciasto. Ponownie wymieszać i odstawić na 20-30 minut. Dodaj więcej mleka lub cydru, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Przygotuj polewy. Na niewielkiej ilości masła podsmażaj jajka na patelni, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Nasmarować dużą patelnię masłem klarowanym. Rozprowadź obfitą ilość ciasta na patelni. Gdy placek będzie już starty z jednej strony, podnieś go szpatułką i odwróć. Umieść 2 plastry szynki na każdej stronie naleśnika. Na środek dodaj 1 usmażone jajko. Na koniec posypać całość startym serem. Złożyć naleśnik na pół za pomocą szpatułki. Ułożyć naleśnik na talerzu i posypać pieprzem. Pozostałe naleśniki przyrządzić w ten sam sposób.
Kuchnia francuska, Naleśniki, Naleśniki i Obiady z mięsem, Przekąski i przystawki