- Przepisy - kuchnia francuska
- 18 stycznia 2023
Clafoutis z wiśniami
Clafoutis - pieczony deser z regionu Limousin w środkowej Francji nosi nazwę i>clafoutis. Tradycyjne Clafoutis jest wykonywane z użyciem wiśni lub innych owoców. Flaugnarde są wersje, które używają innych owoców. Oryginalny przepis wymaga całych czereśni do wykonania deseru. Amygdalina uwalniana z pestek podczas pieczenia nadaje im lekki migdałowy smak. Wydrążyłam wiśnie, aby nadać mu bardziej przytulny charakter. Od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić clafoutis, ale nie miałam odpowiedniego naczynia. Chociaż forma do tarty z wyjmowanym dnem jest często bardzo przydatna, nie nadaje się do zrobienia clafoutis. W poniższym przepisie użyłam tylko 1/3 składników, ponieważ niedawno zakupiłam małą ceramiczną formę. Clafoutis to pyszny deser, w którym razem z M. "zakochaliśmy się". Kwaśne, orzeźwiające wiśnie zapieczone w czymś podobnym do puszystego naleśnika idealnie trafiały w nasze kubki smakowe.
Theclafoutis zostały przygotowane w ramach wspólnego przygotowania wiśniowych słodkości.
WIŚNIE CLAFOUTIS
- 500g wiśni,
- 3 duże jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 filiżanki kremowego sera,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2/3 filiżanki mąki,
- Masło do smarowania formy do pieczenia
- cukier puder do posypania
Umyj czereśnie, a następnie wydrąż je. Rozgrzej piekarnik do 180°.
Zmiksuj cukier i jajka, aż masa stanie się puszysta. Wymieszaj ekstrakt waniliowy, śmietanę i mleko. Wymieszaj mąkę, a następnie dodaj ją do masy.
Wysmarować masłem formę do tarty o średnicy 24-26 cm. Na dnie rozprowadzić ciasto. Powinno ono utworzyć warstwę o grubości około 5 mm. Podpiec w piekarniku przez 2 minuty. W foremce równomiernie rozłożyć wiśnie. Zalej je ciastem. Piec przez kolejne 25 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złoty.
Deser podawaj na ciepło posypany cukrem pudrem. Możesz go również podać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
(Na podstawie "Księgi smaków świata" Buchmann'a.
Ciasta, Desery, Kuchnia francuska, Łatwe, Tanie