- Przepisy - kuchnia francuska
- 28 stycznia 2023
Pebronata
Pebronata, czyli aromatyczny gulasz, to francuski przepis wywodzący się z Korsyki, śródziemnomorskiej wyspy. Przygotowuje się go z mięsa cielęcego, typowych śródziemnomorskich warzyw i ziół. Danie to wyróżnia się tym, że jest pieczone w piekarniku po połączeniu wszystkich składników. Ten gulasz jest świetny z bagietką, makaronem lub Gnocchi.
PEBRONATA - KORSYKAŃSKI GULASZ CIELĘCY
(Przepis na 4 porcje)
- 600-700g cielęciny,
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu podsmażamy mięso. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodamy posiekany czosnek i rozgniecione ziarna jałowca. Smażyć jeszcze przez kilka sekund. Na koniec całość oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Do rondla dolać wino, następnie dodać pomidory z puszki (świeże pomidory należy wcześniej ugotować na parze, obrać ze skórki i pokroić w kostkę) i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy paprykę, liść laurowy i tymianek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym lub garnku z pokrywką. Piec przez 45 minut, aż cielęcina będzie miękka.
Kuchnia francuska, Kolacje bezmięsne