- Przepisy - kuchnia francuska
- 12 stycznia 2023
Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa z grzankami to bardzo popularna francuska zupa. To niesamowite, że nigdy nie miałam okazji zrobić tej klasycznej francuskiej zupy. Na dworze jest zimno, a to sprawia, że idealnie nadaje się na rozgrzewające zupy. Kiedy więc postanowiliśmy z Anią zrobić wspólnie francuską zupę cebulową, byłam zachwycona. Jest aromatyczna, słodka, rozgrzewająca i sycąca. Ten francuski klasyk można zrobić na wiele sposobów. Różnią się one szczegółami. Wino można zastąpić brandy, koniakiem lub sherry. Jeśli wolisz lżejszą zupę, dodanie mąki nie jest konieczne. Widziałem również przepisy, które używają majeranku w miejsce tymianku. Uważam jednak, że tymianek jest najlepszym wyborem.
Jeśli ta zupa jest czymś, czego nigdy nie próbowałeś, czas to zrobić.
Francuska zupa cebulowa z grzankami |
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
(przepis na 2 porcje)
- 250g cebuli,
- 500ml wody lub bulionu (warzywny, drobiowy),
- 100ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa mąki (opcjonalnie),
- 1 zmielony ząbek czosnku,
- Pół łyżeczki posiekanego tymianku lub jedna szczypta suszonego tymianku.
- Szczypta (na czubku noża) gałki muszkatołowej
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2 do 4 kromek bagietki,
- ok. 50 g startego sera żółtego (najlepiej Gruyere)
Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski.
W dużym rondlu rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę do garnka i gotować na małym ogniu przez 15-20 min, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złotobrązowa i skarmelizowana. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez kolejne 1-2 minuty. Wymieszać z mąką, a następnie dodać wino. Dobrze wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Dodać bulion i tymianek. Przykryć i gotować przez 15-20 minut. Doprawić bulion solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzej piekarnik do 220°F Lekko opiecz kromki bagietki w piekarniku (lub tosterze) i posyp tartym serem.
Wlać zupę do 2 żaroodpornych miseczek, a następnie dodać grzanki. Zapiekać przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
Francuska zupa cebulowa z grzankami |