- Przepisy - kuchnia francuska
- 3 lutego 2023
Krok po kroku: Ciasto francuskie
Stało się!!! Poświęciłam trochę czasu, aby zrobić ciasto francuskie od podstaw. Było to łatwe , ale bardzo czasochłonne . Upieram się przy robieniu domowych kremówek, od A do Z, żeby nie można było kupić ciasta francuskiego. To domowe ciasto francuskie z masłem jest pyszne i o wiele bardziej satysfakcjonujące niż to, które można kupić.
CIASTO FRANCUSKIE - PRZEPIS KROK PO KROKU
- 300g masła,
- 300g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka octu,
- ok. 100 ml ciepłej wody
Dodaj masło do miski. Dodaj 100 g mąki i ugniataj, aż uzyskasz jednolitą masę. Rozwałkuj masę maślaną pomiędzy dwoma arkuszami folii cling. Efektem powinien być kwadrat o grubości około 1 cm (20 x 20 cm). Zawiń masę maślaną w folię i wstaw do lodówki na 30-40 minut. Dzięki temu masa maślana się schłodzi, ale nie stwardnieje na kamień.
Wymieszaj pozostałe 200g mąki, jajko, wodę, ocet i zagnieć ciasto. Będzie to podobne do wyrabiania ciasta na pierogi. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni. Następnie na jego środku umieść schłodzoną masę maślaną. Złóż ciasto, które wystaje z masy maślanej do środka jak kopertę i sklej złączenia.
Odwróć ciasto tak, aby złącza były skierowane do dołu. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm, wałkując w tym samym kierunku. Złóż oba boki do środka, jak pokazano na zdjęciach poniżej. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm. Zawiń w folię i umieść na tacy lub desce do krojenia. Zamrażać przez 15 minut.
Schłodzone ciasto należy ponownie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Zawsze wałkować w tym samym kierunku co poprzednio i składać. Zawinąć ciasto w folię i pozostawić do schłodzenia w zamrażarce przez 15 minut. Czynności te należy powtórzyć jeszcze 2 razy ).
Na przekroju gotowego ciasta widać widoczne warstwy masła i ciasta.
Ciasto jest gotowe do użycia.
Było pyszne!!! Zrobiłam kremówki (napoleonki).
Ciasta, francuskie, domowe i podstawowe przepisy