- Przepisy - kuchnia francuska
- 6 grudnia 2022
Tarte tatin
Tarte tatin, francuski klasyk, jest moim ulubionym. Zajęło mi trochę czasu, aby doprowadzić go do porządku. To ciasto wymaga patelni z uchwytem, którą można umieścić w piekarniku. Moje pierwsze tarte tatin okazało się prawie czarne, bo zbyt długo karmelizowałam jabłka. Niestety nie da się kontrolować postępu ciasta, gdy jest pieczone "dołem do góry", więc trzeba zaufać intuicji. Ponieważ pierwsza tarta nie była udana, duża porcja bitej śmietany pomogła złagodzić spalony smak karmelu.
Do tarte tatin wybierajcie słodkie jabłka, które nie rozpadną się po podgrzaniu. Najczęściej używa się jonagoldów lub golden delicious. Ja użyłam tzw. keksu górskiego i wyszło świetnie!
TARTE TAIN
ciasto:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 25g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody
góra:
- 4-5 (w zależności od wielkości),
- 40g masła,
- 100g brązowego cukru
Wyrób ciasto łącząc masło z mąką, aż będzie kruche. Wmieszać cukier, żółtko, wodę i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki. Roztopić masło w dużym rondlu ze stalową rączką. Dodaj cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj jabłka. Obróć kawałki jabłek na drugą stronę i smaż je na średnim ogniu przez 15 minut. Jabłka powinny być brązowe i miękkie, ale nie rozpadać się. Odwróć je do góry nogami, tak aby ich środki były skierowane do góry.
Z kruchego ciasta uformuj małe kółko, które będzie nieco większe niż spód. Ułóż warstwę ciasta na jabłkach i złóż krawędzie pod spód. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i połóż na blacie duży talerz. Przerzuć tartę na talerz jedną ręką. Jeśli kawałki jabłek przykleją się do patelni, delikatnie je oderwij i ułóż na wierzchu ciasta. Jabłka ładnie się "wkleją", gdy ciasto będzie ciepłe. Podawaj ciepłe tarte tatin z bitą śmietaną, lodami lub jednym i drugim.