- Przepisy - kuchnia francuska
- 10 stycznia 2023
Gruszki w sosie czekoladowym/ Gruszki "Piękna Helena".
Gruszki w sosie czekoladowym to znany deser, którego korzenie sięgają XIX-wiecznej Francji. Paryżanie zachwycili się operą Heleny z Troi " Belle Helene", gdy miała ona swoją premierę w Paryżu. Paryscy kucharze na nowo odkryli piękno Heleny wymyślając pyszne dania. Najbardziej popularne były gruszki w sosie czekoladowym, które stworzył Auguste Escoffier, jeden z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Gruszki w sosie czekoladowym to deser, który w dzisiejszej dobie kuchni molekularnej wydaje się nieco przestarzały. Jednak można je zrobić w domu.
Zwyczajowo podaje się "Piękną Helenę", gruszki z lodami waniliowymi. Ja jednak ze względu na obecną niesprzyjającą pogodę postanowiłam dodać je do mojego dania.
Gin w ramach wspólnego gotowania przygotował dla mnie nieco inne gruszki w sosie (karmelowym):
GRUSZKI W SOSIE CHOLINOWYM
(przepis na 3 porcje)
- 3 gruszki (najlepiej niezbyt miękkie),
- 500ml wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1 laska cynamonu,
- 60g czekolady deserowej,
- ok. 60ml mleka/śmietany
- 1 łyżka stołowa Rumu,
- 3 łyżki płatków migdałowych
- mięta do dekoracji opcjonalnie lody waniliowe
Gruszki obrać i usunąć z ich dna gniazdo nasienne. W razie potrzeby lekko naciąć dno, aby gruszki stały pionowo. Umieść gruszki w dużym garnku. Dodaj wodę, cukier i laskę wanilii, przeciętą wzdłuż na pół, do smaku. Doprowadź do wrzenia i pozwól owocom gotować się na wolnym ogniu, aż staną się miękkie i szkliste. Zajmie to od 20-30 minut w zależności od wieku gruszki. Pozwól ugotowanym gruszkom ostygnąć w syropie.
W międzyczasie, na żaroodpornej patelni upraż płatki migdałowe.
W rondelku podgrzać mleko lub śmietankę. Dodać kostki czekolady i mieszać, aby czekolada się rozpuściła. Ponownie wymieszaj z rumem. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty lub suchy, dodaj trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadki, gotuj go na małym ogniu mieszając.
Ostudzone gruszki wyłożyć na talerze. Polej je gorącym sosem czekoladowym, a następnie posyp płatkami migdałów. Każdą gruszkę można udekorować listkiem mięty i czekoladową kokardką. Gruszki można również podawać z lodami waniliowymi.
Desery, kuchnia francuska