- Przepisy - kuchnia francuska
- 19 stycznia 2023
Brioche
Brioche to francuski klasyk. To drożdżowa bułka z dużą ilością masła i jaj. Różni się bardzo od chałki czy ciasta drożdżowego w konsystencji i smaku. Brioche jest lekka, delikatna i maślana. Ważne jest, aby jedząc ją nie myśleć o kaloriach. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej jedną noc. Ciasto będzie wyjątkowe ze względu na wielokrotne wyrastanie. Jednak pieczenie brioche najlepiej zostawić na weekend.
Brioche tradycyjnie piecze się w foremce do muffinek (bez komina), tworząc na górze charakterystyczną kopułę (tzw. główkę). Francuskie kawiarnie często oferują briochebaby w mniejszych rozmiarach. Brioche można też z powodzeniem upiec w foremce do ciastek owocowych.
Przepis oparty jest na recepturze Michaela Roux, mistrza piekarstwa.
BRIOSHKA
- 45ml mleka (w temp. pokojowej),
- 10g świeżych drożdży,
- 20g cukru,
- HTML3_ 330g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 jajka,
- 180g miękkiego masła,
- żółtko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania brioche
W dużej misce wymieszać drożdże. Do miski dodać mleko i cukier. Mieszać do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Wmieszaj mąkę, jajka, sól i wyrabiaj mikserem wyposażonym w końcówki haków do ciasta drożdżowego, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Powinno to zająć około 5 minut. Wciąż wyrabiając dodaj 1 łyżeczkę masła. Kolejną porcję dodaj dopiero po tym, jak pierwsza zostanie połączona z ciastem. Przykryj miskę z wyrobionym ciastem i przykryj ją ręcznikiem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Po krótkim wyrobieniu ciasta można je odgazować, krótko zagniatając. Następnie miskę przykryć folią klingową i odstawić do lodówki na maksymalnie 6 godzin i do 24 godzin.
Pozostawić schłodzone ciasto w lodówce na co najmniej 1,5 godziny przed doprowadzeniem go do temperatury pokojowej. Podziel ciasto na 10 równych porcji i z każdej uformuj kulkę.
Formę do pieczenia o długości 25-30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kulki ciasta w dwóch rzędach. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny. Kulki ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 . Piec przez 25 minut.
PRZEPIS THERMOMIX
W naczyniu miksującym wymieszać mleko. Dodać cukier i drożdże. Mieszać przez 3 min/37degC/obroty. 1. Wymieszaj mąkę, jajka i sól. Zagniatać przez 5 minut. Ponownie odstawić na 5 minut. W tym czasie powoli dodawaj masło przez otwór w misce. Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie krótko zagnieć ciasto dłonią. Następnie przykryj miskę folią i pozostaw na co najmniej 6 godzin.
Pozwól schłodzonemu ciastu schłodzić się w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny, zanim osiągnie temperaturę pokojową. Podziel ciasto na 10 równych porcji i uformuj z każdej z nich kulkę.
Formę do pieczenia o długości 25-30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kulki ciasta w dwóch rzędach. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny. Kulki ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 . Piec przez 25 minut.
Kuchnia francuska, Wypieki, Przepis na Thermomix