- Przepisy - kuchnia francuska
- 4 stycznia 2023
Zapiekany camembert i śliwki
Miniforma z sera camembert i duszonych w alkoholu śliwek węgierek. Połączenie roztopionego sera i zapieczonych grzanek z bagietki sprawia, że jest to świetna przystawka lub wstęp do romantycznego posiłku dla dwojga span>.
PIECZONY SER CAMEMBERT Z PRUNKTAMI
(Przepis na 2 porcje).
- 1 lub 2 małe serki camembert,
- kilka śliwek węgierek,
- ok. 50ml cydru lub calvadosu (lub wytrawnego, białego wina)
- świeży mielony pieprz,
- bagietka
Ser camembert zawiń w papier do pieczenia. Jeśli ser przychodzi w drewnianym opakowaniu, umieść ser i papier w tym opakowaniu. Zapiekaj ser w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aż będzie bardzo miękki. Po około 10 minutach ułożyć bagietkę w jednej warstwie na kratkach piekarnika. Śliwki umyć i usunąć pestki. Przekrój je na pół. Umieścić śliwki w rondlu, zalać je cydrem lub calvadosem. Doprawić pieprzem. Niech się gotuje przez 8-10 minut, aż owoce staną się miękkie. Gdy ser się rozpuści, wyjmij z piekarnika i ostrym nożem pokrój w poprzek. W środku umieść śliwki. Podawać z chrupiącą bagietką i grzankami.
Kuchnia francuska, Łatwe, przekąski i przystawki