- Przepisy - kuchnia francuska
- 3 grudnia 2022
Clafoutis z tuńczykiem i bobem
Choć tradycyjne clafoutis jest słodzone wiśniami, powstało wiele wariacji tego feanconowego dania. Pomysł polega na zrobieniu ciasta naleśnikowego, a następnie zapieczeniu składników w foremce. Przez niektórych może to być nazywane chlebową pałeczką. Prawdą jest, że jest w nim wiele elementów. Jednak ten scone okazał się rewelacyjny. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno, więc nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.
CLAFOUTIS Z BOBEM I TUŃCZYKIEM
(4 porcje)
- 500g bobu,
- 1 puszka pokrojonego tuńczyka w sosie,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki,
- szczypta suszonego oregano,
- sól, papryka
- Masło do smarowania naczynia do pieczenia
W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać do niej fasolkę i gotować przez 7 minut. Odcedzić fasolę, dodać do garnka zimną wodę, a następnie obrać ze skórek.
Wyjmij tuńczyka z zalewy i połącz go z obranym bobem.
Wymieszać ze sobą jajka, mleko i mąkę.
Nasmarować masłem formę do pieczenia o wymiarach 18 x 18 cm. Na dnie ułożyć tuńczyka i bób. Na wierzchu zalać całość ciastem. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 35 minut lub do momentu, aż będzie zwarte.
Podawaj na zimno lub na ciepło.
Clafoutis są świetne z sosem pomidorowym/ketchupem, jogurtem, sosem czosnkowym.