- Przepisy - kuchnia francuska
- 31 stycznia 2023
Bardzo ładna sałatka
Najbardziej znaną francuską sałatką jest sałatka nicejska. Zajmuje ona drugie miejsce po sałatce Cezar i caprese. Chociaż według większości przepisów nie zaleca się włączania do tej sałatki gotowanych warzyw, wiele sałatek nicejskich jest podawanych w restauracjach z gotowaną zieloną fasolką i ziemniakami. Aby uzyskać najlepsze młode warzywa, powinieneś zrobić sałatkę nicejską z fasolką i ziemniakami wczesnym latem. Dlatego właśnie wybrałam tę mniej konwencjonalną wersję. Zamiast tuńczyka z puszki użyłam steku z tuńczyka.
Sałatka nicejska jest zarówno pyszna, jak i sycąca.
NICE ALAD
(przepis na 2 porcje)
- 2 duże pęczki sałaty jaglanej (dostępna jest również mini sałata rzymska),
- 2 sztuki steków z tuńczyka ok. 100-120g każdy
- 2 jajka,
- Kilka pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki stołowe czarnych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżeczki kaparów,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- olej,
- 1 łyżka. 1 łyżka.
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól morska
- świeży mielony pieprz
Roszponkę rozłożyć na talerzach, opłukując ją.
Obierz jajka i pokrój je na ćwiartki.
Steki z tuńczyka solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na oliwie.
Pomidorki kroimy na połówki, odsączamy marynatę, a cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na roszponce. Tuńczyka przed ułożeniem można delikatnie podzielić na mniejsze kawałki.
Wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i musztardę, aż uzyskasz jednolity dressing. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Podawaj natychmiast z tym dressingiem.
Kuchnia francuska, Niskokaloryczne ryby i owoce morza, Sałatki i surówki