- Przepisy - kuchnia francuska
- 11 listopada 2022
Ciasteczka cynamonowe
Te ciasteczka należą do najszybszych na świecie. Są obowiązkowym punktem programu dla każdego, kto jeszcze ich nie próbował :). Wywodzący się z Francji przepis zyskuje coraz większą popularność, zachęcamy spróbować!
Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- 1 Arkusz ciasta francuskiego,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu
Na desce rozsypać 1-2 łyżki cukru. Rozwinąć na niej arkusz ciasta francuskiego. Lekko docisnąć. Wymieszać ze sobą cynamon i cukier. Mieszankę rozprowadzić równomiernie na cieście. Docisnąć dłonią. Zwiń ciasto od przeciwległych końców do środka. Możesz zacząć od krótszych boków, co spowoduje większe palmiery, albo zacząć od dłuższych boków, co spowoduje mniejsze ciasteczka, ale większe.
Z ciasta wytnij plastry o grubości 7-8 mm. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Będą rosły. Możesz je delikatnie ścisnąć palcami, aby nadać im bardziej okrągły kształt.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (lub dłużej, do uzyskania złotego koloru).
Pozwól upieczonym ciasteczkom ostygnąć na kratce. Ciasteczka i drobne wypieki, Kuchnia francuska. Łatwe, szybkie i tanie.