- Przepisy - kuchnia francuska
- 23 stycznia 2023
Pissaladiere
Pissaladiere, czyli pyszna zapiekanka, pochodzi z Nicei na południu Francji. Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak włoska pizza, pissaladiere ma grubsze i bardziej puszyste ciasto. Podstawowe składniki pissaladiere to duża ilość duszonej cebuli, doprawionej czosnkiem i ziołami. Ciasto jest ozdobione filetami anchois, czarnymi oliwkami i charakterystycznym wzorem. Byliśmy zaskoczeni, że zwykła bułka z cebulą okaże się tak dobra. Jestem pewna, że do tego przepisu będę wracać wielokrotnie.
PISSALADIERE
- 200g mąki,
- 12g świeżych drożdży chlebowych,
- 100ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- duża szczypta soli
góra:
- 800g cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego tymianku,
- 1 małe opakowanie anchois
- 1/2 słoika czarnych wierconych oliwek,
- olej,
- sól
Pokrój cebulę w cienkie piórka. Roztopić masło na dużej patelni. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Do masła i oliwy dodać cebulę. Doprawić solą, wyciśniętym czosnkiem i tymiankiem. Mieszając od czasu do czasu, gotuj cebulę na małym ogniu przez około godzinę, aż zmięknie i skarmelizuje się. Nie chcesz, aby cebula się przypaliła. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę wody, aby pomóc im zmięknąć. Dopraw duszoną cebulę solą. Doprawić duszone cebule tylko pieprzem, ponieważ anchois mogą być dość słone.
Podczas gdy cebula się dusi, przygotuj ciasto. Rozkrusz drożdże w misce, a następnie wlej do niej ciepłą (ale nie za ciepłą!) wodę. wodę. Wymieszaj, a następnie dodaj drożdże. Wyrób gładkie ciasto, zagniatając je. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Oliwą z oliwek można posmarować formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm lub nieco większą. Umieścić w niej ciasto i spłaszczyć je palcami. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz cebulowy. Na cieście rozłożyć filety anchois i uformować kratkę. W każdej kratce powinna znaleźć się oliwka. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut w pissaladiere.
Piec w temperaturze 220° przez 20-25 minut.
Kuchnia francuska, Łatwe, przekąski i przystawki. Ryby i owoce morza