- Przepisy - kuchnia grecka
- 3 stycznia 2023
Vanilice
Vanilice to tradycyjne kruche ciasteczka z Serbii. Wyrabia się je z kruchego ciasteczka o smaku waniliowym i oblewa dżemem. Tradycyjnie wyrabia się je na smalcu. Jednak w dzisiejszych czasach smalec często zastępowany jest margaryną lub masłem. Choć zwykle nie używam smalcu w kuchni kupiłam kostkę, aby przygotować kilka węgierskich, tradycyjnych potraw. Pozostała mi ponad połowa. Ciasto ze smalcem było trudne w obróbce i strasznie się kruszyło. Świeżo upieczone ciasteczka były jednak niesamowicie delikatne, kruche i sypkie. Wciąż czułam zapach smalcu, co pomagało mi cieszyć się moim zachwytem. Na drugi dzień po upieczeniu ciasteczka smakowały wyśmienicie. Smalec był prawie zupełnie niewidoczny. Dżem nadał ciasteczkom wilgotną konsystencję, a one same stały się cudownie kruche i bardzo smaczne.
VANILICE
- 250g mąki,
- 100g smalcu (lub masła czy margaryny),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka. prawdziwego cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- dowolny dżem/marmolada (najbardziej popularna jest galaretka morelowa),
- cukier puder do posypania,
- 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Masło, margarynę lub smalec podgrzać do temperatury pokojowej. Gdy będzie już miękkie, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wmieszaj żółtko. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być zagniecione. Po rozwałkowaniu można je wyłożyć na posypany mąką blat. Za pomocą kieliszka do wina wycinać kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Piecz ciasteczka przez 15 minut lub do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Pozwól, aby upieczone ciasteczka lekko przestygły. Gdy nie będą już gorące, posmaruj je dżemem, a następnie złóż je na pół. Po zastygnięciu dżemu, pozwól im chwilę ostygnąć, zanim obtoczysz je w cukrze pudrze. Cukier puder można doprawić nasionami z połowy laski wanilii. Dzięki temu ciasteczka będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Ciasteczka najlepiej smakują na trzeci dzień.
Ciastka i drobne wypieki, kuchnia grecka, bałkańska i inne, tanio