- Przepisy - kuchnia grecka
- 2 lutego 2023
Zupa grzybowa z ziarnami gryki
Zamieściłam przepis na węgierską zupę grzybową, która była dość treściwa. Dzisiejsza wersja jest lżejsza, zdrowsza i bardziej sycąca, dzięki ziarnom gryki. Ta "lekkość" nie wynikała z tego, że zamiast śmietany użyłam jogurtu i pominęłam mąkę do zagęszczania. Ziarna gryki to świetny dodatek do zupy grzybowej. Nam ta wariacja bardzo smakowała.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak
(przepis 4 porcje)
- 200g świeżych lub mrożonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka,
- 1 łyżeczka domowej roboty vegety.
- 1 listek,
- z odrobiną octu winnego,
- 150g ziaren gryki,
- sól, papryka
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 50g kwaśnej śmietany (ja zastąpiłam 1 szklanką jogurtu greckiego),
- 1 łyżka stołowa mąki (pominęłam).
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej lub masło. Dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gdy cebula będzie półprzezroczysta, dodać czosnek i grzyby. Wymieszać i dusić przez 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodać trochę wody. Kaszę manną przełożyć przez sitko i dodać do grzybów. Do patelni dolać bulion, następnie dodać liść laurowy i domową vegetę. Dobrze wymieszać. Przykryć patelnię i gotować przez 15 minut, aż kasza stanie się miękka.
Śmietanę lub jogurt wymieszać z mąką. Dodaj do garnka kilka łyżek gorącej zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić zupę solą, pieprzem i odrobiną octu. Posypać natką pietruszki.
(Przepis zaadaptowany od Grumków z moimi modyfikacjami)
Kuchnia grecka i bałkańska, Łatwe, niskokaloryczne, tanie zupy wege