- Przepisy - kuchnia polska
- 5 sierpnia 2023
Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do powierzchni patelni podczas smażenia?
Dlaczego naleśniki przywierają do patelni?
Istnieje wiele powodów, dla których naleśniki przywierają do patelni. Oto niektóre z najczęstszych przyczyn:
- Patelnia nie ma powłoki nieprzywierającej.
- Patelnia nie została pokryta równą warstwą masła lub oleju.
- Mieszanka na naleśniki nie była gotowana przez co najmniej 20 minut.
- Patelnia działa ze zbyt dużą mocą.
Może się to wydawać świętokradztwem dla cukierniczych purystów, ale nieprzywierająca patelnia jest najlepszą opcją do naleśników. Jej powierzchnia tworzy doskonałą barierę między naleśnikiem a ciastem. Wymaga również mniej smarowania niż jej nieprzywierające odpowiedniki.
Zrób sobie długą przerwę, aby przygotować najlepsze ciasto!
Jeśli chcesz zrobić idealne naleśniki, musisz uzbroić się w cierpliwość. Jest to szczególnie widoczne po wymieszaniu suchej i mokrej mieszanki.
Cząsteczki mąki potrzebują dodatkowego czasu na wchłonięcie wody. Przeniesienie mieszanki naleśnikowej bezpośrednio na gorącą patelnię może spowodować, że cząsteczki mąki będą zbyt suche i przylgną do patelni.
Nie ma określonego czasu, ale większość szefów kuchni zaleca odstawienie ciasta na co najmniej 20 minut. W tym czasie można nakryć do stołu, pozmywać naczynia lub zrobić krótką przerwę na kawę.
Uwaga dotycząca nadmiernego mieszania
Podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby nie przesadzić z mieszaniem. W masie naleśnikowej pojawią się grudki. Gładkie, jedwabiste ciasto może wyglądać dobrze, ale nie będzie smacznym naleśnikiem.
Mieszanie ciasta spowoduje powstanie dużej ilości glutenu, co utrudni żucie naleśników. Im mniej glutenu, tym większe prawdopodobieństwo, że wypiek będzie satysfakcjonujący.
Czy można smażyć naleśniki bez oleju?
Nawet jeśli patelnia jest nieprzywierająca, smażenie naleśników bez cienkiej warstwy oleju nie jest dobrym pomysłem. Zapewnia ona niezbędne smarowanie, aby ciasto przylegało do patelni. Smar wydłuży również żywotność patelni!
W tym przypadku nie potrzeba jednak dużo oleju do pokrycia powierzchni. Większość szefów kuchni zaleca użycie tylko 1/2 łyżeczki oleju roślinnego lub rzepakowego na patelni, a następnie wytarcie go ręcznikiem papierowym.
Podsumowanie
Idealnie usmażone, chrupiące naleśniki to świetny posiłek na śniadanie, kolację lub deser. Będziesz musiał użyć odpowiedniej patelni i postępować zgodnie z naszymi wskazówkami, aby je przygotować. Powodzenia!
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 6 sierpnia 2024