- Przepisy - kuchnia polska
- 1 maja 2023
Penne z zielonym pesto i cukinią. Pyszny i zdrowy przepis.
Po badaniu glukozy okazało się, że mam wysoki poziom cukru we krwi i objawy cukrzycy ciążowej. Zdecydowałam się na ścisłą współpracę z mgr Anetą Langcuchowską. , aby zapobiec cukrzycy.
Aneta jest pasjonatką dobrego jedzenia. Teksty żywieniowe Anety były publikowane we wszystkich najważniejszych magazynach. Ma również swój własny cykl "Reakcja łańcuchowa" w Dzień Dobry TVN. Aneta pojawiała się również regularnie w studiach Dzien Dobry TVN i Pytania na Śniadanie, czy kiedyś w Kawie czy Herbacie. Dieta ma również na celu dostarczenie żelaza, a ja jestem w ciąży.
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika: szybki i łatwy przepis. Zobacz wpis
Jestem na diecie od tygodnia i mój poziom cukru jest już w normie. Mam dla Was przepis na pyszne penne z cukinią i zielonym pesto. Składniki
- Makaron pełnoziarnisty (70g suchej masy makaronowej),
- cukinia (250g),
- 3 łyżki zielonej soczewicy (40g waga przed ugotowaniem ),
- łyżka (10g) zielonego pesto
- starty ser mozzarella light (50g),
- łyżka (10g) oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Po namoczeniu soczewicy w wodzie przez 30 minut, ugotuj ją do miękkości. Cukinię myjemy i kroimy na pół. Plasterki cukinii podsmażamy na oliwie i po kilku minutach dodajemy soczewicę i zielone pesto. W międzyczasie gotujemy makaron, aż będzie al dente. Makaron przekładamy na talerz po usmażeniu soczewicy, cukinii i makaronu. Makaron obkładamy cukinią, a następnie posypujemy startą mozzarellą. Całe danie zawiera około 580 kalorii
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 6 sierpnia 2024