- Przepisy - kuchnia polska
- 15 listopada 2022
Naleśniki z farszem serowo-jajecznym
Naleśniki zawsze chętnie są widziane na polskim stole. Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu!
Naleśniki z farszem jajeczno-serowym
(4 porcje)
8-10 naleśników
Nadzienie:
- 8 jaj ugotowanych na twardo,
- 150g sera żółtego
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- pół szklanki mleka
- Pół szklanki śmietany
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- pietruszka lub szczypiorek
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Przygotować farsz, ścierając na tarce lub drobno siekając jajka (ja użyłam tłuczka do ziemniaków, żeby je rozgnieść). W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masa zgęstnieje, dodać do niej śmietanę, a następnie dodać jajka. Wymieszać majonez, chrzan i posiekaną zieleninę. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać starty żółty ser.
Z farszu przygotować naleśniki. Zwijać je jak krokiety. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym
P.S. Farszu jest tyle, że wystarczy na 8 dużych naleśników. Zrobimy więcej, jeśli macie mniejsze naleśniki.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024