- Przepisy - kuchnia polska
- 7 lipca 2023
Prosty przepis na chleb pszenno-drożdżowy z maślanką
Dziś podzielę się z wami bardzo prostym przepisem na chleb z pszenicy, maślanki i drożdży. Chleb składa się tylko z 3 składników.
Minęło sporo czasu odkąd dodałem nowy przepis na tej stronie, więc pomyślałem, że najlepiej będzie dodać przepis na pyszny chleb babci. Jest pyszny i stanie się stałym bywalcem w Twoim domu. Można go piec codziennie, co drugi dzień lub od czasu do czasu. Przepis jest prosty, a chleb pyszny z chrupiącą skórką. To dobry rozmiar dla całej rodziny. Mi wyszedł ogromny bochenek chleba. Chleb upiekłam w termomiksie, ale można go zrobić bez robota kuchennego.
Przepis na chleb z maślanką
Składniki: 40 g świeżych (pokruszonych) drożdży, 1 łyżeczka cukru, 500 g mąki, 25 g oliwy z oliwek i 1 łyżeczka soli. Umieścić maślankę, cukier i drożdże w misce miksera. Podgrzewać przez 2 minuty/37 stopni/obr/min 1 (można podgrzać na patelni). Dodać mąkę, olej i sól i wyrabiać ciasto przez 2 minuty (można rękami). Umieścić ciasto w naczyniu i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Uformować bochenek, przełożyć ciasto do przygotowanej i naoliwionej formy do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Piec w termoobiegu w temperaturze 200 stopni Fahrenheita przez 35 minut. Smacznego!
Przeczytaj również: Najszybszy i najłatwiejszy przepis na gofry
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024