- Przepisy - kuchnia polska
- 14 listopada 2022
Wuzetka
Wuzetka to jedno z najbardziej znanych polskich ciast. Jej korzenie sięgają jeszcze poprzedniego ustroju. Jej nazwa to połączenie trasy W-Z w Warszawie, jednej z najważniejszych ówczesnych stołecznych inwestycji, a po raz pierwszy powstała na przełomie lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Choć sława i splendor związane z tym ciastkiem podupadły, stara dobra Wuzetka nadal jest podstawą w polskim cukiernictwie. Cieszę się, że udało mi się kiedyś zrobić to ciasto we własnej kuchni i wyszło pyszne.
Wuzetka
(12 szt.)
ciasto:
6 dużych jaj,
360g mąki,
360g cukru,
180g roztopionego Masła,
2 czubate łyżki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
200ml mleka
krem:
750ml serka śmietankowego (30 lub 36%),
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka żelatyny
polewaczki:
150g czekolady deserowej,
100g serka śmietankowego
Dodatkowe informacje:
4 łyżki kwaśnego dżemu (takiego porzeczkowego lub wiśniowego),
10 łyżek wody,
5 łyżek wódki,
1 łyżka kakao + 1 łyżka bitej śmietany do zrobienia rozetek na
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier zmiksować razem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dalej miksować, dodając mleko i roztopione masło. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Za pomocą łyżki połącz ją z ciastem.
Piec na papierze do pieczenia na wymiar 25x35cm. Rozprowadź ciasto równomiernie na blasze. Piec w temperaturze 180° przez 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietanę należy ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier puder. W szklance wymieszać żelatynę z 3 łyżkami wody. Odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją delikatnie (np. umieszczając szklankę w misce wypełnionej gorącą wodą), aż kryształki żelatyny całkowicie się rozpuszczą. Do żelatyny wmieszać 2 łyżki ubitej Śmietany. Następnie całą masę wlej do pozostałej ubitej Śmietany i krótko wymieszaj. Zapobiegnie to tworzeniu się w masie jakichkolwiek "kłaczków" nierówno ściętej żelatyny.
Po całkowitym wystudzeniu ciasta przekrój je na dwa placki. Jeśli ciasto ma wybrzuszenie, usuń je.
Wymieszać 10 łyżek wody, 5 łyżek wódki i 1 łyżkę kakao. Przygotować połowę ponczu, a następnie nasączyć nim dolny placek. Na torcie rozsmarować połowę dżemu. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i wyrównać. Wierzch przykryć drugą warstwą, nasączyć ponczem, a następnie posmarować dżemem.
Przygotować polewę: W rondelku doprowadzić śmietankę do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Rozprowadź czekoladę równomiernie na cieście za pomocą dużego noża.
Całość wstawić do lodówki na co najwyżej 6 godzin lub na całą noc.
Schłodzone i zastygnięte ciasto pokroić na małe kawałki. Na środku zrobić rozetę z bitą śmietaną.
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 25 listopada 2024
Co zrobić do jedzenia w drugi dzień świąt?
- Przepisy na Boże Narodzenie
- 17 listopada 2024
Co się je w pierwszy dzień świąt?
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024