- Przepisy - kuchnia polska
- 8 czerwca 2023
Brownie z fasoli - przepis na bezcukrowe ciasto z bananem.
Dieta nie musi być trudna ani restrykcyjna. Wiem, że nie mogę za bardzo odmawiać sobie słodyczy, bo skończę objadając się nimi jak żarłok. Aneta Łańcuchowska podała mi super szybki przepis na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli.
Przetestowałam ciasto i mogę śmiało powiedzieć, że w ogóle nie czuć w nim fasoli. Ciasto jest wilgotne i soczyste. Z podanych składników wychodzą mi 4 foremki. Już planuję zrobić większą wersję na Boże Narodzenie, z dodatkiem orzechów i rodzynek.
Penne z zielonym pesto i cukinią. Zobacz we wpisie przepis na zdrowy i pyszny obiad.
Ten placek z fasoli jest idealny dla diabetyków i osób dbających o linię, ale wciąż spragnionych soczystego kawałka ciasta. Co prawda w przepisie Anety nie było czekolady, ale ja do każdego kokosa dodałam 1 kostkę gorzkiej czekolady 85%, co zwiększyło kaloryczność 1 całego kokosa o 60 kalorii. Składniki :
- 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu zalewy),
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki prawdziwego kakao,
- 2 łyżki (użyłam erytrolu),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Fasolę płuczę i dodaję wraz z pozostałymi składnikami do dużej miski. Całość miksuję blenderem na gładką masę. Jeśli używasz naczynia do pieczenia, wyłóż je papierem do pieczenia. Ja użyłam naczyń ceramicznych i nie używałam papieru. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (aż patyczek będzie suchy). Fasolowe brownies możesz również udekorować ciemną czekoladą rozpuszczoną w wodzie.