- Przepisy - kuchnia polska
- 27 maja 2023
Wersja Thermomix na chlebek bananowy
Fit chlebek bananowy. Nie lubię marnować jedzenia. Z bananów, które zostały w kuchni robię chlebek bananowy. Mimo, że nazywa się to chlebkiem, możemy się nim delektować na śniadanie w wersji słodkiej lub do kawy jako zdrowe ciasto.
Chlebek bananowy będzie ciastem, które zasmakuje każdemu. Ja robię go m.in. w robocie kuchennym "Cobbo, w foremce, która wygląda jak ciasto z owocami. Chlebek można zrobić zwykły lub z kakao. Ten z kakao jest świetny z Nutellą.
Przeczytaj także: Włoskie ciasto do pizzy - szybki przepis Cobbo.
Fit chlebek bananowy - przepis
Do wykonania ciasta bananowego potrzebujemy 4 banany (ja użyłam po 50 g mąki kukurydzianej i owsianej), 3 jajka, 100 g mąki (użyłam mieszanki 50 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki owsianej), 25 gramów kakao i 1 łyżeczkę pdp. Wszystkie składniki (zostawiam pół banana jako dekorację) wkładam do misy miksera na robot kuchenny Cobbo i ustawiam prędkość na 3/czas 4 min. Jednolitą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy na keksy, a na wierzchu układamy przekrojone na krzyż połówki bananów. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kroję i zamrażam chlebek. Dzięki temu chlebek posłuży dłużej i nie zmarnuje się.
Przeczytaj także: Przepis na szparagi na parze z masłem
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 6 sierpnia 2024