- Przepisy - kuchnia polska
- 27 maja 2023
To najszybszy i najłatwiejszy przepis na gofry.
Naszą ulubioną przekąską stały się gofry, odkąd w naszej kuchni pojawiła się gofrownica. Oliwka i reszta naszej rodziny również się nimi zajada.
Dzięki temu prostemu przepisowi powstają gofry, które są chrupiące i brązowe. Jestem pewna, że smakują jak gofry, które dostaniecie w swoim ulubionym sklepie. Nie jest to typowy przepis, ale jest wystarczająco smaczny, abyś chciał się nim rozkoszować co jakiś czas. U nas w domu podaje się je bardzo często i mam nadzieję, że Wam smakują równie dobrze.
Składniki: 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1/3 szklanki oleju, dwie łyżki cukru i cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, dwa jajka, szczypta soli. Na początek ubijam sztywne białka ze szczyptą soli. Następnie miksuję pozostałe składniki na gładką masę. Delikatnie i powoli łączę ubite jajka ze zmiksowaną masą. Następnie możemy nakładać masę do gofrownicy, która została wysmarowana odrobiną oleju. Gofry najlepiej piec do momentu, aż się zrumienią, co zajmuje około 5 minut. Gofry będą sztywniejsze, jeśli użyjemy gęstszego ciasta. W naszym przypadku najlepiej sprawdzają się z cukrem pudrem, ale wybór polew pozostawiam Wam. Smacznego!
Najnowsze Artykuły
- Przepisy na grilla
- 25 sierpnia 2024
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
- Przepisy - kuchnia azjatycka
- 6 sierpnia 2024