- Przepisy - kuchnia włoska
- 6 stycznia 2023
Gnocchi (przepis podstawowy)
Gnocchi (lub niokki) to włoska wersja kopytek. Są one bardzo popularne we Włoszech i podawane z sosami jako alternatywa dla zup czy makaronów. Nasze kopytki i gnocchi są bardzo podobne. Zarówno składniki jak i smak są identyczne. Gnocchi są mniejsze i mają charakterystyczny rowkowany kształt. Dzięki temu obiad można przygotować w krótszym czasie. Pierogi natomiast najlepiej zrobić w domu.
GNOCCHI PRZEPIS PODSTAWOWY
- 1 kg "luźnych" ziemniaków
- ok. 250g mąki pszennej + trochę dosypki
- 1 jajko,
- sól
Ziemniaki ugotować w skórkach. Gdy będą już ciepłe, obrać je i "utłuc" tłuczkiem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie odparować. Gdy są już "ciepłe", wyłożyć je na pergaminową deskę i dodać szczyptę soli oraz jajko. Następnie do ciasta stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiaj je, aż będzie sprężyste, ale nie klejące. Jeśli zostawisz zbyt długo zagniecione ciasto, znów stanie się lepkie. Im więcej mąki "wciągniesz" do ziemniaków, tym trudniej będzie zrobić kopytki/gnocchi.
Wyrobione ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek zwijamy w cienki rulonik, a następnie nożem kroimy małe kluski. Jak widać na zdjęciu, każdą kluskę można trzymać w dłoniach.
Pamiętaj, aby gotować gnocchi w dużej ilości osolonej wody. Są gotowe, gdy wypływają na wierzch.
Kuchnia włoska, pierogi i kluski, przepisy podstawowe, tanie