- Przepisy - kuchnia włoska
- 25 stycznia 2023
Risotto z dynią, szałwią
Mirabelka vs. Dynia III. Walka znów zwycięska, ale nie była łatwa. Rozcięcie i obranie dużej dyni to zadanie dla mężczyzny. Ja byłam tak daleko od tego zajęcia, że nie dałam się przekonać do rzeźbienia dyń na Halloween do dekoracji w pracy. Zamiast tego ograniczyłem swoje wysiłki do narysowania szkicu markerem i zleciłem cięcie bardziej wykwalifikowanym osobom.
Oto wyniki pojedynku w domu: Pyszne, kremowe risotto z szałwią. Totalna rewelacja!
Danie to zostało zainspirowane z przepisu Asi w Question Of Taste.
RISOTTO - DYNIA I SZAŁWIA
(na 4 porcje)
250g ryżu do risotto,
2 filiżanki dyni pokrojonej w 1cm kostkę
3 łyżki masła,
1/2 szklanki białego wina,
1/2 cebuli,
ok. 600ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz,
3 listki szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej szałwii),
4 łyżki stołowe startego parmezanu (lub Pecorino)
Na dużej patelni roztopić masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i połowę dyni. Gotuj cebulę na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż będzie złotobrązowa, ale nie zbrązowiała. Podkręć ogień i dodaj ryż. Wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż ryż się zeszkli i będzie złotobrązowy. Powoli dodawać wino i mieszać. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj kolejną porcję. Gotuj przez kolejne 5 minut. Finalne risotto powinno mieć kremową konsystencję. Ryż powinien być zwarty, ale nie za miękki. Dopraw danie solą, pieprzem i posiekanymi listkami szałwii. Każdą porcję posypać na talerzu parmezanem.
Kuchnia włoska, Łatwe, Obiady bez mięsa, ryżu i kaszy