- Przepisy - kuchnia włoska
- 31 stycznia 2023
Makaron z kiełbasą, grzybami i sosem pomidorowym
Maccharoni al ferretto (czyli "makaron z fiszbinów") to włoska tradycyjna metoda robienia makaronu za pomocą drutu. Jest ona bardzo popularna w Kalabrii. Aby uformować grubą, skręconą rurkę, pasek makaronu owija się wokół drutu. Ten makaron został zakupiony w Toskanii, a o jego kalabryjskim pochodzeniu dowiedziałam się dopiero później.
Został przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z kiełbaskami i pieczarkami oraz sosem pomidorowym. Ten sos jest pyszny, sycący i rozgrzewający.
Ten makaron gotuje się aż 18 minut, podobnie jak maccheroni al ferretto. Trudno jest nałożyć makaron, gdyż zsuwa się on z łyżki. Sos smuży na talerz i stół.
MAKARON Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
(na 4 porcje)
- 400g makaronu,
- 250g włoskiej kiełbasy*,
- 200g pieczarek świeżych lub mrożonych - ja użyłam pieczarek mrożonych),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 cebula,
- 1 szklanka białego wina,
- 30g parmezanu,
- olej,
- sól, papryka
- słodka papryka w proszku
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprowadzić do wrzenia wino. Następnie dodać pomidory z puszki. Doprawić sos solą, pieprzem i papryką w proszku. Pozostawić sos na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj gorący sos z makaronem zaraz po odcedzeniu. Posypać parmezanem i podawać.
* Niestety w Polsce trudno jest znaleźć włoskie kiełbaski. Ja użyłam surowej kiełbasy dojrzewającej i sprawdziła się świetnie:
Poniżej film, który pokazuje jak skręcić makaron na drucie.
Kuchnia włoska, Proste, Makarony i obiady z mięsem, Szybkie