- Przepisy - kuchnia włoska
- 1 lutego 2023
Makaron z pesto z pestek dyni i szpinakiem
Wyszłam z założenia, że pesto można zrobić z każdego składnika i kierując się intuicją, dodałam do mieszanki szpinak. Pestki dyni świetnie zastąpiły drogie orzeszki piniowe.
W ten sposób powstał szybki, pyszny i łatwy do zrobienia obiad, a jednocześnie dostarczył nam wielu mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych składników odżywczych.
Można też wykorzystać resztki pesto z obiadu do zrobienia pasty kanapkowej span>.
Makaron z pesto szpinakowym |
PASTA Z PESTO ZE ŚLIWKAMI I NASIONAMI CYTRYNY
(Przepis na 4 porcje)
- 400g makaronu (u mnie nitki),
- 300g szpinaku mrożonego,
- 100g nasion dyni,
- 2/3 Cup startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj mrożony szpinak na patelnię i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie, a woda odparuje.
Na drugiej patelni uprażyć pestki dyni.
W misce zblenduj szpinak, pestki i wyciśnięty czosnek. Dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać konsystencję pasty, którą łatwo wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, a następnie wymieszaj z pesto.
Każdą porcję posypać pozostałym parmezanem.
Kuchnia włoska, Proste, Makarony i obiady bez mięsa, Szybkie