- Przepisy - kuchnia włoska
- 23 stycznia 2023
Polpette napoletane to włoskie klopsiki nadziewane mozzarellą.
Zaszaleliśmy z akcją klopsową Maggie i zrobiliśmy klopsiki lub pulpeciki z kuchni śródziemnomorskiej. Mój wybór padł na włoskie meatballs (klopsiki?). Nadziewane mozzarellą i duszone w sosie pomidorowym. Powinny się nazywać klopsikami, albo pulpetami. To raczej pulpeciki (" napoletane"), ale gotuje się je w wodzie. Klopsiki są najpierw smażone, a potem duszone z sosem. Wydaje mi się, że tak. Dla mnie to bardziej klopsiki.
Ale nie o to chodzi. Ta ciągnięta mozzarella to prawdziwa rozpusta :)
Inne śródziemnomorskie klopsiki przygotowała też Panna Malwinna oraz Maggie, Shinju, Pela, Shinju, Wojciech.
POLPETTE NAPOLETANE
(Na 4 porcje)
- 500g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
- 1 bułka z czerstwej pszenicy,
- 1 litr mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 50g startego sera pecorino,
- 1 kulka Mozzarelli,
- 2 puszki pokrojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- sól, papryka
- pietruszka,
- Tymianek, Oregano, Bazylia (świeże lub suszone),
- olej do smażenia (nie extra virgin), oliwa w razie potrzeby
Niech bułka namoczy się w mleku.
Zmielone mięso wymieszaj z 1 ząbkiem czosnku, dodaj jajko, starty ser Pecorino, 2 łyżki pietruszki, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Pokrój mozzarellę w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm.
Z mięsa uformować kulki i do każdej wcisnąć jedną kostkę mozzarelli. Klopsiki należy obtoczyć w bułce tartej. Następnie należy je usmażyć na oliwie z oliwek, najlepiej w dwóch partiach. Aby wchłonąć nadmiar tłuszczu, przełóż usmażone klopsiki na papierowe ręczniki.
Następnie umyj patelnię i na odrobinie oliwy podsmaż posiekaną cebulę. Po kilku sekundach dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka sekund, po czym dodajemy pomidory z puszki. Klopsiki doprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić przez około 40 minut. Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Zdjąć pokrywkę, aby sos zgęstniał.
Podawać z makaronem i brokułami gotowanymi na parze.
Na podstawie przepisu z tej strony
Kuchnia włoska, Obiady z mięsem, wieprzowiną i wołowiną