- Przepisy - kuchnia włoska
- 1 lutego 2023
Kolorowy makaron z pomidorami i cukinią
Na zewnątrz grad uderza o parapet. Zupełnie jak letnia burza, tyle że zimniejsza. Do makaronu użyłam makaronu trottole tricolore, czyli użyłam spirali tricolor, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły makaron (taki penne).
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami |
MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORAMI
(na 4 porcje)
350g makaronu (u mnie trottole Tricolore),
2 niewymiarowe cukinie,
2 pomidory,
6-8 sztuk suszonych pomidorów zamarynowanych w oliwie z oliwek,
12-15 sztuk czarnych oliwek,
2-3 ząbki czosnku,
sól (najlepiej morska),
pieprz (najlepiej świeżo palony)
, bazylia i oregano (może być suszone),
2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie).
Do rondla dodać 3 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami i podgrzać. Dodać posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek lekko się zrumieni, dodaj cukinię przekrojoną na pół. Mieszaj od czasu do czasu przez kilka minut. Dodaj suszone pomidory, pokrojone w paski oraz świeże pomidory pokrojone w ósemki. Całość doprawić solą, ziołami i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i dodaj go na patelnię razem z warzywami. Połącz wszystkie składniki i podgrzewaj przez kilka minut.
Każdą porcję można posypać na talerzu parmezanem.
(Inspirowane przepisem z Mojej Kuchni )
Kuchnia włoska, Łatwy makaron, Obiady niskokaloryczne, Obiady bez mięsa, Szybkie, Vege