- Przepisy - kuchnia włoska
- 27 stycznia 2023
Brokuły i niebieski ser z Penne
Jest to mój ulubiony sposób na przygotowanie makaronu. Składniki rodem z Włoch pięknie się łączą tworząc pyszne, kolorowe danie.
Przepis luźno inspirowany tym z moimi licznymi modyfikacjami.
Polecam :)
Makaron z serem pleśniowym i brokułami |
PENNE Z BROKUŁAMI I NIEBIESKIM SEREM
(dla 4 porcji)
- 400g makaronu penne, u mnie mniejszy - penetti),
- 1 opakowanie mrożonych brokułów,
- 100g gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego),
- 200ml serka śmietankowego (lub słodkiego kremu 18%)
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo palony)
Brokuły ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą soli. Odcedzić, a następnie dodać zimną wodę, aby powstały małe różyczki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i lekko go podsmaż. Dodaj śmietanę i pokruszony ser cheddar. Pozwól, aby ser się rozpuścił, a sos lekko zgęstniał na małym ogniu. Dopraw sos pieprzem. Sól jest mało prawdopodobna, ponieważ ser jest już słony. Do sosu dodaj brokuły i pokrojone pomidory suszone.
Makaron ugotować w osolonej wodzie do stanu al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i natychmiast dodaj do sosu. Wszystko razem delikatnie wymieszać i lekko podgrzać.
Wyłożyć na talerze i posypać każdy świeżo zmielonym pieprzem.
Kuchnia włoska, Proste, Makarony i Obiady bez mięsa, Szybkie