- Przepisy - kuchnia włoska
- 16 stycznia 2023
Pizza z szynką, parmezanem, rukolą i oliwkami
Wczoraj podzieliłam się przepisem na moje ulubione ciasto do pizzy z sosem pomidorowym. Dziś chcę Wam pokazać efekt końcowy. Jest to pyszna i chyba nasza ulubiona pizza, z wędzoną szynką i parmezanem, oliwkami i rukolą. Do piekarnika włożyliśmy tylko margharitę (ciasto z sosem i mozzarellą). Resztę dodatków dodajemy po wyjęciu z piekarnika. Nie jest to częsta praktyka w przepisach, ale te składniki lepiej smakują i wyglądają na świeże.
PIZZA Z SZYNKĄ, PARMEZANEM, RUKOLĄ I OLIWKAMI
(2-3 porcje)
- chleb z tego dania,
- sos pomidorowy(przepis),
- 200g mozzarelli,
- 100g szynki wędzonej w cienkich kawałkach,
- 100g parmezanu lub grana padano,
- czarne oliwki,
- 2 garście rukoli
- suszone oregano
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na dwie części. Każdy kawałek powinien być spłaszczony w okrągły kształt. Posypać mąką. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać startą mozzarellą i oregano, a następnie posmarować placek sosem.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
W tym czasie parmezan zetrzeć na płatki (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw), szynkę pokroić na kawałki, oliwki odsączyć i osuszyć.
Ułożyć dodatki na pizzy i od razu podawać. Drugą pizzę można przygotować w ten sam sposób. Kuchnia włoska, Dania mięsne