- Przepisy - kuchnia włoska
- 9 stycznia 2023
Jamie Oliver poleca sałatkę z chrupiącą kiełbasą i wiśniami
Pierwszy raz próbowałam czereśni z wytrawnym daniem, a dokładniej z lekką sałatką z przepisu Jamiego Olivera. Słodycz czereśni pięknie kontrastuje ze słoną szynką, parmezanem. Sałatka jest prosta, świeża i pyszna.
SAŁATKA Z CHRUPIĄCYMI WIŚNIAMI
(2 porcje)
- 2 duże torby mieszanki sałat,
- listki różnych posiekanych ziół (Jamie sugeruje pietruszkę, miętę, natkę i koperek; ja użyłam bazylii, mięty i tymianku),
- 4-6 cienkich kawałków wędzonego salami lub szynki (lub obu),
- duża ilość czereśni,
- świeży starty parmezan (opcjonalnie),
- kilka kromek ciabatty
- olej,
- ocet balsamiczny,
- sól
Kromki ciabatty opiekać na gorącej płycie, aż będą chrupiące. Odstawić na bok.
Umyć i osuszyć sałatę. Wydrążyć wiśnie.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć kiełbasę do chrupkości.
Wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką octu balsamicznego i po szczypcie soli i pieprzu. Sosem należy polać patelnię z kiełbaskami. Podgrzewać go przez 10 sekund. Wymieszać, aby połączyć soki z patelni.
Połączyć sałatę z ziołami i ułożyć na półmisku. Dodać czereśnie i szynkę. Sos wymieszać z całym daniem. Posypać parmezanem.
Ciabattę można pokroić na kawałki i dodać do sałatki lub zostawić samą.
(Przepis z włoskimi wpływami pochodzi z książki J. Olivera " Jamie's Culinary Expeditions", Wydawnictwo Insignis 2010, 2010)
Kuchnia włoska, Na szybko, Sałatki i surówki,