- Przepisy - kuchnia włoska
- 13 stycznia 2023
Spaghetti all'arrabbiata
Makaron z pomidorami arrabbiata to jedno z najbardziej lubianych włoskich dań. Arrabbiato to nic innego jak wściekły - i taki właśnie ma być ten sos: ogniście pikantny. Ten sos jest łatwy do zrobienia i może być używany z wieloma rodzajami makaronów. Najczęściej stosuje się go z penne, ale można go również użyć do spaghetti.
spaghetti arrabbiata |
SPAGHETTI
(na 4 porcje)
400g makaronu spaghetti,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
300g świeżych dojrzałych pomidorów,
2-3 czerwone papryczki chili.
4 łyżki oliwy z oliwek,
liście bazylii,
sól, pieprz
2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie).
Posiekać pomidory. Posiekać czosnek i cebulę. Papryczki chili pokroić w paski, usunąć nasiona i posiekać.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Na patelni rozgrzać olej. Dodać papryczki chili, czosnek i cebulę. Gotuj świeże pomidory przez 10 minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Odcedź makaron i natychmiast wymieszaj go z sosem i listkami bazylii.
Każdą porcję posypać odrobiną parmezanu.
(przepis inspirowany z magazynu "This Is Delicious" 2/2011 r. Kuchnia włoska, Proste, Makarony, Obiady bez mięsa, Szybkie, Vege