- Przepisy - kuchnia włoska
- 28 stycznia 2023
Cannelloni z kurczakiem i grzybami
Czy słyszeliście o Polskiej Izbie Makaronów?
Agaaa i Oczko współpracują z tą Izbą przy organizacji konkursu, którego tematem jest zapiekany makaron.
Dawno nie robiłam czegoś podobnego. Ostatnio robiłam lasagne z dynią, jeśli mnie pamięć nie myli. Postanowiłam coś upiec, skoro była taka okazja. Decyzja była łatwa, bo w szafce przez jakiś czas leżały rurki cannelloni.
Kiedyś robiłam cannelloni z wykorzystaniem szpinaku. Postanowiłam więc spróbować nadziać w nim kurczaka. Zainspirowałam się tym, a tym przepisem i stworzyłam coś pośredniego po swojemu. Było pyszne!
CANNELLONI - KURCZAK, PIECZARKI I CUKINIA
(na 5-6 porcji)
- 1 opakowanie cannelloni (250g),
- 500g filetów z piersi kurczaka.
- 120g szynki wędzonej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 250g grzybów,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła,
- 3 Tbsp mąki,
- 3 filiżanki mleka,
- sól, pieprz,
- z odrobiną gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka bazylii,
- 120g żółtego sera cheddar (np. gouda),
- około 0,5 szklanki startego parmezanu
Drobno posiekać cebulę. Oczyścić i pokroić pieczarki. Szynkę i cukinię pokroić na małe kawałki.
Kurczaka drobno posiekać lub zmielić.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Gdy olej się rozgrzeje, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i grzyby. Pozwól pieczarkom się smażyć, aż odparuje z nich woda. Dodaj cukinię i smaż przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj kurczaka i smaż przez kolejne 5-6 minut. Do rondla dodajemy wino i chwilę gotujemy. Gdy wino odparuje, dodać pomidory wraz z marynatą. Pomidory wymieszać z marynatą i koncentratem. Gotować przez 10 minut, aż farsz zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj sos bechamelowy. Roztop masło w rondlu, dodaj do niego mąkę i gotuj na małym ogniu przez około 0,5-1 minutę. Następnie energicznie mieszaj trzepaczką, a potem małymi partiami dodawaj mleko. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. W sosie nie powinno być widać żadnych grudek. Jeśli się pojawią, trzeba będzie go zmiksować blenderem.
Wypełnij rurki cannelloni farszem. Można użyć łyżki lub palców, ale u mnie lepiej się sprawdza ;)).
Na dnie żaroodpornej blaszki rozsmarować bechamel. Następnie ułożyć rurki cannelloni w dwóch warstwach. Polej równomiernie beszamelem całe danie. Na wierzchu posypać startym serem lub parmezanem.
Zapiekać w temperaturze 200°F przez 40 minut.
Drób, kuchnia włoska Makarony, mięsa, obiady z mięsem