- Przepisy - kuchnia włoska
- 25 stycznia 2023
Chłodnik z sosem warzywnym
Radiatori to najfajniejszy makaron jaki widziałam, nie licząc makaronów na wieczory panieńskie czy inne okazje o wiadomym kształcie. Radiatori to makaron, który kojarzy mi się z larwami. Nie odstrasza to jednak moich kubków smakowych.
Radiatori ma wszystkie te same zalety co maccharoni al farretto: szybko się gotuje, jest łatwy w użyciu i nie sprawia problemów podczas jedzenia. Może pomieścić sporo sosu :)
RADIATORI w sosie warzywnym
(na 4 porcje)
400g makaronu Radiatori (oczywiście można użyć każdego innego),
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała cukinia,
1/2 bakłażana,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki.
1 puszka pomidorów,
sól, pieprz
oregano,
oliwa,
opcjonalnie trochę startego pecorino
Drobno posiekać czosnek i cebulę. Pokrój paprykę, cukinię i bakłażana w małą kostkę podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj do niej cebulę i czosnek. Po około 30 sekundach dodaj cukinię, bakłażana i paprykę. Smażyć przez około 5-7 minut. Dodaj pomidory z puszki. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, a warzywa staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Odcedzić makaron i natychmiast wymieszać z sosem
Danie można posypać startym pecorino lub parmezanem.
Kuchnia włoska, Proste, Makarony, Obiady bez mięsa, Szybkie, Vege