- Przepisy - kuchnia włoska
- 2 lutego 2023
Lasagne z mięsem lub dynią
Wcześniej robiłam już lasagne z mięsem i szpinakiem i był to bardzo udany debiut. Ulubione danie Garfielda, tym razem zrobiłam nieco inaczej. Do dania dodałam mięso, a także dynię, aby uczcić Festiwal Dyni.
Ta lasagna wystarczyła na dwa dni. Rodzina nie będzie dziś głodować, bo przez cały dzień będę na uczelni.
Chcę też wspomnieć, że lasagna była niesamowita i wszystkim smakowała.
LASAGNA Z DYNIĄ
(na 6-7 porcji)
Pół opakowania płatów makaronu lasagna,
700g mielonej wołowiny,
700g dyni (po umyciu),
1 por,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
70g pasty pomidorowej
150ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem warzywnym),
150ml słodkiej śmietanki 18%,
po 1 łyżeczce świeżego lub suszonego rozmarynu i tymianku,
sól, pieprz,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
Kilka łyżek oleju,
200g sera żółtego
sos:
50g masła,
50g mąki,
2,5 szklanki mleka,
Sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej
Cebulę pokroić w kostkę, obierając ją i siekając. Por pokroić w półcalowe plasterki. Dynię pokroić na małe kawałki, usuwając pestki i łupinę.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i pora, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj mięso przez 1-2 minuty. Mieszaj, aż mięso się zarumieni. Pokrojoną dynię zalać winem i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
W czasie oczekiwania zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło w rondlu, dodać do niego mąkę i wymieszać. Powoli dodawać mleko, stale mieszając trzepaczką, aby w gęstniejącym sosie nie powstały grudki. Po gotowaniu przez około 1-2 minuty, wyłącz ogień i dopraw solą, pieprzem i gałką.
Do mięsa i dyni dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić mięso i dynię pastą pomidorową. Wymieszać ze śmietaną.
Rozgrzać piekarnik do 200°C Naoliwić dno i boki prostokątnego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 35 cm. Na płaskiej powierzchni rozłożyć 3 płaty (surowe) lasagne. Przykryć dno makaronem. W razie potrzeby pokrój płaty. Na talerzu ułożyć 1/3 mięsa, a następnie zalać 1/4 sosu beszamelowego. Na wierzchu ułóż warstwę płatów makaronu. Kontynuuj ten proces aż do wykorzystania wszystkich składników. Gdy całe mięso zniknie, a ostatnia warstwa makaronu zostanie ugotowana, dodaj na wierzch pozostały sos bechamelowy i posyp startym serem cheddar.
Zapiekać przez 45 minut. Zaleca się odczekać około 15 minut przed krojeniem lasagni.
* Tak, lasagna zawsze będzie się kojarzyć z Garfieldem. Jest to szczególnie prawdziwe po tym, jak Jon zapytał go, co by zrobił, gdyby był panem wszechświata.
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady z mięsem i wołowiną