- Przepisy - kuchnia włoska
- 7 stycznia 2023
Zupa z pieczonej papryki z serem Mascarpone
Ta zupa była niesamowita! Była przepyszna!!! Pieczone pomidory, bazylia i mascarpone nadały jej niepowtarzalny smak, który uwielbiam w kuchni włoskiej. Przepis pochodzi z książki Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska. "
Polecam!!! :)
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SERKIEM MASCARONE
(na 4-5 porcji)
5 strąków czerwonej papryki
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
4 filiżanki bulionu warzywnego,
5 łyżek sera mascarpone,
garść liści bazylii,
sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 230°F. Umyj strąki papryki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekaj je przez 20-30 minut, aż skórka będzie złota. Umieścić paprykę w misce i przykryć folią. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.
Ugotuj pomidory we wrzącej wodzie. Następnie obrać ze skórki i pokroić miąższ.
W dużym rondlu rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę. Dodać do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Dodać pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Obrać paprykę, usunąć gniazda nasienne i wykroić miąższ. Miąższ dodać do zupy wraz z sokiem z papryki. Dodać mascarpone, kilka listków bazylii i wszystko razem podrzucić. Połączyć składniki. Posól i popieprz do smaku.
Przed podaniem posypać każde danie odłożonymi listkami bazylii, a następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem.