- Przepisy - kuchnia włoska
- 18 stycznia 2023
Gnocchi ze szpinakiem i gorgonzolą zapiekane
Udało mi się złapać dwie paczki gotowych gnocchi. To było w sam raz na obiad dla czterech osób. Zainspirowało mnie podobne mrożone danie z Biedronki. Nie próbowałam go i chyba nigdy nie spróbuję.
Przepis jest bardzo prosty, szybki i bardzo smaczny :)
Gnocchi ze szpinakiem |
GNOCCHI pieczone ze SPRINKI & GORGONZOLA
(na 4 porcje)
- 1kg gnocchi (kup gotowe lub zrób swoje),
- 1 opakowanie (450g) mrożonych liści szpinaku
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100g sera gorgonzola (lub lazur),
- 250 ml serka śmietankowego,
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Podgrzej dużą ilość wody, aby ugotować gnocchi.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Gdy cebula się zrumieni, dodaj szpinak na patelnię. Niech szpinak dusi się przez kilka minut, aż woda odparuje. Wymieszaj z przeciśniętym przez tłuczek czosnkiem i dopraw solą. Wymieszać starty ser gorgonzola. Do rondla dodać śmietanę i gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z ugotowanymi gnocchi. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego lub 4 mniejszych pojedynczych naczyń i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż parmezan się zrumieni. Kuchnia włoska, Łatwe, Obiady bez mięsa, pierogów i klusek