- Przepisy - kuchnia włoska
- 17 stycznia 2023
Eskalopki wieprzowe podawane z sosem kurkowym i szynką
To świetny pomysł na uroczysty i elegancki obiad. Jest pyszny i dość efektowny. Choć grzyby nie są już w sezonie, to nadal można świetnie wykorzystać mrożone kurki. Ja swoje wykorzystałam jesienią, ale można je również zamrozić w większej ilości. Polędwiczki podałam z pieczonymi ziemniakami i dressingiem vinaigrette.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SZYNKĄ I CUKREM Z GRZYBÓW KURKOWYCH (na 4 porcje)
- 500g polędwiczek wieprzowych,
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej surowej szynki wędzonej, np. szwarcwaldzkiej),
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (ja zastąpiłam suszoną span>.
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200g Chanterelles (mogą być mrożone),
- 50g masła,
- 1 mała cebula
- 1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
- Świeżo zmielony pieprz,
- 350ml śmietany 36%,
- 4-5 łyżek stołowych białego wytrawnego wina,
- sól
Przygotować sos, gotując kurki w osolonej wodzie. Odsączamy wodę i kroimy większe kawałki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć kurki. Dodaj drobno posiekaną cebulę i rozmaryn, trochę pieprzu, śmietanę i wino. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Usuń marynatę z mięsa, a włókna pokrój na 8-10 kawałków. Każdy kawałek zawiń w plasterek lub szynkę, a następnie lekko poszatkuj. Posypać po wierzchu mąką i smażyć na oleju przez kilka sekund. Przełożyć na blachę i piec przez 7 min w temperaturze 200°C
Źródło: Biblioteka Poradnika Domowego "Kuchnia włoska", z pewnymi modyfikacjami Kuchnia włoska, Obiady z mięsem i wieprzowiną