- Przepisy na Boże Narodzenie
- 10 stycznia 2023
Sernik z brzoskwiniami
Ten klasyczny sernik jest uwielbiany przez niemal wszystkich. To klasyczna wersja, która jest ponadczasowa i lubiana. Choć nie przepadam za sernikami z kruchym spodem (wolę serniki z mielonymi ciasteczkami), to ten był świetnym wyborem. Miękki, kremowy sernik w połączeniu z brzoskwiniami to jest to, co Tygryski kochają najbardziej.
Sernik z brzoskwiniami |
sernik z brzoskwiniami
ciasto:
- 400g mąki,
- 250g masła,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 100g cukru pudru,
- 4 żółtka
Masa serowa
- 1kg zmielonego twarogu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego,
- 125g masła,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowe informacje:
- 1 lub 1,5 puszki brzoskwiń,
- 4 białka z jaj,
- sól,
- 2/3 szklanki cukru
Przygotować ciasto kruche łącząc na stolnicy masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Obie części należy zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na dwie godziny.
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie swojej foremki rozłóż 12 części ciasta. Lekko dociśnij dłonią. Ciasto piecz przez 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Przygotuj masę serową, ubijając jajka z cukrem, aż będą puszyste. W trakcie ubijania wmieszaj twaróg, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki.
Białka ubić ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Do masy dodać cukier i ubijać, aż znikną kryształki cukru.
Rozłożyć masę serową na blasze. Na masę serową wyłożyć brzoskwinie, jedną po drugiej. Następnie równomiernie ułożyć pianę z białek. Na wierzchu ułożyć drugą połowę zamrożonego ciasta kruchego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli patyczek nie jest przykryty masą serową, ciasto nie będzie upieczone.
Najlepsze ciasto jest na drugi dzień.
(Przepis z bloga Moje Wypieki).
Sernik z brzoskwiniami |
Przepis na sernik z brzoskwiniami |
Święta, polska kuchnia i ciasta