- Przepisy na Boże Narodzenie
- 12 stycznia 2023
Migdały i czekolada w ciasteczkach do kawy
Te ciasteczka są pyszne z kawą i kakao. Mają też czekoladę i chrupiące migdały. Ciasteczka pełne dobroci. Nie są zbyt słodkie, ale są miękkie i kruche zarówno z zewnątrz jak i w środku. Idealne do popołudniowej kawy.
Ciastka czekoladowe z migdałami
150g mąki,
100g miękkiego Masła,
75g cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżeczki kakao,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej, a nie granulowanej),
1 jajko,
1 łyżeczka mąki do pieczenia,
75g ciemnej czekolady,
50g migdałów w płatkach
z odrobiną soli
+ dodatkowa roztopiona czekolada lub masło kakaowe (opcjonalnie)
Masło połączyć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, aż będzie jasne i puszyste. Zmiksuj kakao, jajko, kawę i sól. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją wymieszać ręcznie. Wmieszać posiekane płatki migdałowe i posiekaną czekoladę.
Wstawić masę do lodówki i pozostawić na minimum 30 min. 1 godzinę.
Bierzemy porcję schłodzonej masy i za pomocą łyżki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto jest lepkie, możesz zwilżyć dłonie wodą. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Świeżo upieczone ciasteczka będą jeszcze miękkie, ale po ostygnięciu staną się chrupiące.
Wystudzone ciasteczka możesz polać roztopioną czekoladą lub sosem kakaowym.
(Inspirowane przepisem, tutaj z moimi modyfikacjami)
Święta, ciasteczka i drobne wypieki są łatwe