- Przepisy na Boże Narodzenie
- 18 stycznia 2023
Sernik lub sernik:
Sernik - Dwa pyszne ciasta w jednym Jeden z moich ulubionych wakacyjnych wypieków. Znany jest również jako sernik lub po prostu sernik. Może mieć kruchy spód lub oddzielone warstwy serowe i makowe. Istnieje wiele wariantów tego ciasta. Oto moja, stworzona z wielu różnych przepisów.
Sernik / Przepis na sernik |
SERNIK (SEROMAK)
Masa serowa
- 800g zmielonego twarogu,
- 100g masła,
- 6 jaj,
- 1 c cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 2-3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
pasta makowa:
- 1 puszka pasty makowej,
- 2/3 filiżanki cukru,
- 5 jaj,
- 70g masła,
- 3 łyżki semoliny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- z kilkoma kroplami aromatu migdałowego,
- 100g rodzynek
polewaczki:
- 1/3 szklanki masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka wody,
- z kilkoma kroplami aromatu rumowego,
- 50g wiórków kokosowych
Ciasto serowe: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier zmiksować do uzyskania jasności i puszystości. Dalej ubijając, dodawaj po kolei twaróg, a następnie roztopione masło. Miksuj, aż uzyskasz puszystą masę.
Sztywne białka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny, aby uzyskać gładkie ciasto.
Z masy makowej oddziel żółtka i białka. Połącz żółtka i cukier, aby uzyskać jasną, puszystą masę. Do miski dodać masę makową, roztopione masło i kaszę manną. Doprawić do smaku. Połącz składniki w mikserze. Białka zmiksować na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać masę makową za pomocą łyżki. Wymieszaj rodzynki, a następnie dodaj je do masy.
Prostokątną blachę (moja miała 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układaj na przemian po kilka łyżek masy makowej i masy serowej, tworząc nieregularne warstwy.
Piec w temperaturze 190°F przez około 50 minut. Patyczek do maku nie powinien być używany z surowym ciastem. Pozostawić do powolnego ostygnięcia, najlepiej przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: W rondlu połącz masło, wodę i cukier. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki staną się gładką pastą. Nie gotuj Dodaj aromat rumowy na koniec.
Ciepłą glazurę rozprowadzić na ostudzonym cieście. Posypać wiórkami kokosowymi. Święta, kuchnia polska, ciasta